21 oktober 2021 – MICD en het Do IoT Fieldlab laten binnenkort ‘het intelligentste fietspad van Nederland’ aanleggen op de TU Delft campus. Het gaat om een strook van 25 meter die wordt voorzien van een uitgebreid boven- en ondergronds monitoringsysteem. De data die dat oplevert, zullen wegbeheerders helpen om fietsnetwerken nog beter te ontwerpen en om het fietsverkeer nog slimmer te managen.

Het is de bedoeling dat sensoren in, onder en boven het wegdek een geanonimiseerd maar toch haarscherp beeld geven van de verkeersstromen op het fietspad. Het moet dan duidelijk hoeveel fietsers en scooters er rijden, in welke richting en met welke snelheid. Het weer wordt gemeten, er is zicht op kruisend verkeer en op de voetgangers in de directe omgeving, en ‘bijna-ongelukken’ worden geregistreerd.

De ingenieuze constructie van het fietspad bestaat uit separate elementen van gerecycled plastic. Doordat de kunststof panelen niet massief zijn, kan het fietspad bovendien water bergen, bijvoorbeeld tijdens een hevige regenbui.

Lees meer: Intelligent fietspad