Slimme en groene mobiliteit

MetaCCAZE

Het grootschalige, Europese onderzoek MetaCCAZE richt zich op het gebruik van slimme en groene deelmobiliteit en logistiek. Doel is nieuwe en bruikbare oplossingen te vinden die ook financieel rendabel zijn.

Duur
2024 – 2027

Partners (TU Delft)
MICD, TU Delft-CiTG, afdeling Transport & Planning

Partners (andere)
Zie onderaan.

In de vervoer- en transporsector zijn constant nieuwe, slimme, technologische oplossingen in ontwikkeling. In de praktijk blijft het een uitdaging om deze oplossingen kosteneffectief en rendabel te maken. Het MetaCCAZE team richt zich op het ontwikkelen en testen van zes verschillende use-cases voor slimme en schone mobiliteitsinnovaties voor tien Europese steden.

De innovaties richten zich op twee aspecten:

  • Personen- en goederentransport: openbaar vervoer, minibussen op aanvraag, gedeelde fietsen en scooters, pakketbezorging en andere leveringen, etc.
  • Aanverwante infrastructuur: mobiliteits- en logistieke hubs, verkeersmanagementcentra, laadinfrastructuur.

Fasering

Elke stad kent haar eigen dynamiek, structuur en logistieke uitdagingen. Voor een brede kans van slagen in Europa worden de diverse oplossingen in verschillende stedelijke omgevingen getest. In eerste instantie in Amsterdam, München, Limassol (Cyprus) en het Finse Tampere. Succesvolle technologieën en activiteiten worden vervolgens verder uitgewerkt en beproefd in zes andere steden en regio’s: het Griekse Athene, Krakau in Polen, het eiland Gozo in de buurt van Malta, Milaan in Italië, het Hongaarse Miskolc en de regio Parijs. In iedere stad wordt onderzocht hoe de technologieën het beste aansluiten bij de behoeften van de inwoners, bedrijven en bezoekers.

Ondersteunende tools

Het ontwikkelen van diensten en ontwerpen van infrastructuur is onvoldoende om op langere termijn de steden optimaal in te richten en de mobiliteit goed vorm te geven. MetaCCAZE richt zich nadrukkelijk ook op het ontwikkelen van tools, die de onderzochte oplossingen zo goed mogelijk ondersteunen. Denk hierbij aan een toolkit die inzichten biedt in het gebruik van de diverse diensten en het koppelen van systemen voor optimaal beheer van de infrastructuur. Daarnaast worden tools ontwikkeld voor kennisdeling via interactieve trainingen en krijgen steden en regio’s kant en klare adviezen en beleidsdocumenten aangereikt. Zo ontstaat een totaalpakket aan diensten, infrastructuur en achterliggende tools om duurzame mobiliteit in de toekomst te ontwerpen en te waarborgen.

MICD draagt in dit project bij met kennis en ervaring in het opzetten van de fieldtests, de ervaring met digital twins en inzichten in voorkeuren en keuzegedrag van reizigers. Uiteraard is MICD nauw betrokken bij de pilots in Amsterdam.

Samenwerking

MetaCCAZE is een samenwerking van partners uit twaalf Europese landen. Hiermee sluit dit ambitieuze project aan op verschillende Europese doelstellingen, waaronder de ‘Green Deal‘ en de missie voor ‘Klimaatneutrale en slimme steden‘.

Partners

TU Delft, MICD, AMS Instituut, gemeente Amsterdam, Argaleo, Technolution, Zoevcity, Townmaking, Bable GMBH, Etchnicon Metsovion Polytechnion, Moby Sustainability, ERTICO, Factual Consulting, Steinbeis Innovation GMBH, TRT Trasporti e Territorio SRL, Landeshauptstadt München, Technische Universität München, Stadtraum, B4B Logistics UG, Smart City System Parking Solutions GmbH, Schenker AG, Dimos Lemesos, EMEL, Oxygono, Nextbike, Tampereen Kaupunki, Remoted OY, Tampereen Korkeakoulusaatio, Athens Anaplassis S.A., Organismos Astikon Sygkoinonion Athinon, Gmina Miejska Krakow, Ministry for Transport, Infrastructure and Capital Projects (Malta), Malta Public Transport Services, Universita TA Malta, Agenzia Mobilita Ambiente e Territorio, Getplus SLR, Universita degli studi di Napoli Federico II, Miskolc Varosi Kozlekedesi Zartkoruen Mukodo, Budapesti Muszaki es Gazdasagtudomanyi Egyete, HC Linear Muszaki Fejleszto Kft, Departement des Yvelines, Intitut Vedecom, Floware SAS, Mobilysis SARL.