20 maart 2021 – MICD start samen met het Do IoT Fieldlab een nieuw project waarbij ‘connected’ auto’s fietsers detecteren. Met die informatie kunnen verkeerslichten beter worden geregeld. Het project loopt tot mei 2023.

Fietsers detecteren we nu nog vooral met lussen in de weg of slimme camera’s. Het beeld van het fietsverkeer blijft daardoor beperkt tot de locaties van die lussen of camera’s. De bedoeling van het nieuwe project Connected voertuigen & slimme kruisingen is om dat beeld aan te vullen met data van passerende auto’s. Veel moderne auto’s zijn namelijk uitgerust met camera’s en andere sensoren die medeweggebruikers, waaronder fietsers, detecteren en herkennen. Omdat slimme auto’s ook in staat te communiceren met systemen langs de weg, kunnen die detecties gedeeld worden met bijvoorbeeld verkeerslichten van een kruispunt verderop.

Verkeerslichten beter inregelen

In het nieuwe project zullen wetenschappers van MICD en het Do IoT Fieldlab onderzoeken hoe die voertuigdata gebruikt kunnen worden om het beeld van het fietsverkeer verder in te vullen en hoe de verkeerslichten daarmee ook beter op de fietsers ingesteld kunnen worden.

Eerder onderzoek van de TU Delft toont aan dat slimme verkeerslichten fietsers 65% minder vaak laten stoppen, zonder het autoverkeer te veel te hinderen. Dat maakt fietsen flink aantrekkelijker en vlotter.

Lees meer: Connected voertuigen & slimme kruisingen