3 maart 2022 – Het MICD doet van 2022 tot 2025 onderzoek naar het gedrag van passagiers in (semi-) automatische voertuigen. MICD zet hiervoor een veelbelovend rijdend lab op, waarbij het lijkt of de proefpersoon in een zelfrijdende auto aan het verkeer deelneemt.

Er wordt wereldwijd heel veel onderzoek gedaan naar zelfrijdende voertuigen. Meestal staat daarbij de techniek centraal, maar hoe staat het eigenlijk met de menselijke factor? Hoe beleven passagiers een rit in een auto die zelf beslissingen neemt? MICD zal dat in het project Autonomous Driving Passenger Experience exact gaan meten. Omdat autonome voertuigen in Nederland nog niet op de openbare weg zijn toegestaan, gebeurt dit met een aangepaste auto.

Omgeven door schermen

De testauto, een Nissan e-NV200 Evalia, zal door een menselijke chauffeur worden bestuurd en kan dus gewoon de weg op. De passagiersruimte achter de chauffeur wordt echter geheel verbouwd: de proefpersoon ziet de chauffeur voor niet, maar is omgeven door OLED-schermen. Op die schermen zullen in real-time de beelden van buiten worden getoond – en wel zo, dat de passagier exact ziet wat de chauffeur voorin ziet.

Tijdens de testritten zullen de onderzoekers met camera’s, microfoons, hartslag- en bloeddrukmeters en andere sensoren meten hoe de passagier de rit ervaart. Het gaat er daarbij vooral om te bepalen welke factoren en omstandigheden bepalend zijn voor de rijervaring. Het project loopt tot maart 2025.

Lees meer: Autonomous Driving Passenger Experience