25 november 2021 – Gemeente Den Haag is het project ‘Crowd Safety Manager’ gestart. Doel is te onderzoeken of modellen de gemeente kunnen helpen om drukte in bijvoorbeeld het centrum of in Scheveningen te voorspellen. MICD neemt met een team van TU Delft-onderzoekers deel in het project.

Behalve MICD doen ook politie en marktpartijen mee aan het onderzoek. De bedoeling is om niet alleen de drukte te voorspellen, maar om dan ook op de juiste maatregelen te nemen, zoals voetgangersstromen doseren en spreiden, en tijdig waarschuwingen uit laten gaan (‘kom niet naar Scheveningen’). Voorspellingen tot een week vooruit zijn weer nuttig met het oog op de inzet van personeel: is wel of niet extra inzet nodig.

Gegevens die worden meegenomen in de voorspellingen zijn weersvoorspellingen, historische gegevens over de drukte op Scheveningen, vakanties, geplande evenementen enzovoort. Ook data van social media worden gebruikt: die geven vaak een scherp beeld geven van de sfeer in de menigte. Op basis van al deze data zal het model een inschatting maken van het (aanstaande) risico en suggesties doen om die problemen vóór te zijn.

Lees meer: Crowd Safety Manager