Nieuw project: A.I. bij crisisrespons

Een flinke uitdaging in crisissituaties is de combinatie van complexiteit, tijdsdruk en morele beslissingen. AI heeft een enorm potentieel om beslissingen bij crowd crises te ondersteunen, maar het toenemende gebruik van AI heeft tot een debat over juridische en ethische kwesties geleid. Het AI-COMPASS consortium, onder leiding van TU Delft, ontwikkelt real-time ondersteuningssystemen die rekening houden met context, gedrag en waarden. Dit project wordt gefinancierd door het programma Samenwerking tussen mens en (semi-)autonome systemen van NWO.

In onze groeiende steden neemt ook het risico toe op crowd crises. Crowd crises brengen de maatschappelijke veiligheid in gevaar en veroorzaken enorme economische en maatschappelijke schade. Via twee pilots in Den Haag en Rotterdam ontwikkelen we oplossingen voor verschillende evenementen zoals demonstraties of drukke stranddagen.

Openbare veiligheid verbeteren
Het voorspellen van drukte en de daarmee samenhangende risico’s is een grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging.

Sascha Hoogendoorn-Lanser, directeur MICD: “De afgelopen jaren hebben we uitstekende resultaten geboekt door state of the art technologieën te combineren. Op drukke stranddagen hebben we op de boulevard in Scheveningen onderzoek naar crowd management, met behulp van een digital twin. Onze data-analyse-experts konden mensenmassa’s ruim van tevoren voorspellen, wat waardevol bleek voor zowel de gemeente als de politie. Na jaren van voorbereiding ben ik erg blij dat we zo veel partners konden enthousiasmeren om mee te doen aan dit project. Dit bewijst dat ons onderzoek relevant is voor het waarborgen van de openbare veiligheid door de juiste maatregelen te treffen in een solide, ethische en begrijpelijke mens-AI-connectie.”

TU Delft Professor Serge Hoogendoorn: “We combineren onze expertises in de dynamica van mensenmassa’s, geavanceerde sensortechnologie en AI. De ontwikkeling van innovatieve digitale tools om de veiligheid van mensen te optimaliseren staat hierin centraal. De tools zullen de planning en het beheer van een breed scala aan geplande én ongeplande gebeurtenissen ondersteunen, waarbij privacy wordt gewaarborgd en bias wordt vermeden”.

TU Delft Professor Tina Comes: “Crisissen veranderen menselijk gedrag, besluitvorming – en ook de manier waarop mensen samenwerken met AI. Ik ben enthousiast dat we in dit project een stap vooruit zetten om de openbare veiligheid te verbeteren met echt op de mens gerichte AI. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met een geweldig consortium van toegewijde belanghebbenden en partners”.

Meer informatie
Lees meer over dit project op onze projectpagina.

Het consortium

Partners in het AI-COMPASS project zijn: TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Politie Nederland, Multi Intelligence Center, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Gemeente Delft, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Argaleo, ELBA\REC, WE LABS, Safesight, Connekt, NS Stations, ProRail, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Dordrecht, Stadion Feijenoord, Bureau Binnenstad Den Haag, HTM Personenvervoer, Gemeente Sittard Geleen, Future City Foundation, NEN, RET, Capgemini. Zij ontvangen 1,7 miljoen euro in totaal voor de komende vijf jaar van het NWO programma Collaboration between Humans and (semi-)Autonomous systems.